
10 tips om koken makkelijker te maken
Je krijgt ons bij de Krat niet blijer dan met een krat vol verse snijbiet, paprika, aubergine (die mooie gestreepte!) en bossen verse kruiden. We houden van een potje koken en draaien onze hand niet om voor het snipperen van een ui. Maar ook wij hebben alles moeten leren en zijn nog dagelijks blij met de tips die we kregen van onze vader, moeder en professionele leermeesters. Daarom voor jullie in deze blog: 10 keukentips.
Koken lukt niet alleen beter met goede, verse ingrediënten; het juiste gereedschap is ook belangrijk. Dus we beginnen met de hardware:
- Koop een oventhermometer. Voor ietsie meer dan een tientje hang je een thermometer in je oven die aangeeft hoeveel graden het daarbinnen precies is. Sinds die aanschaf bakten wij nooit meer te droge cake.
- De oventhermometer is niet te verwarren met de kerntemperatuur- of vleesthermometer. Ook zo’n feilloos apparaat dat je bijstaat wanneer je eters hebt en de lamsbout staat in de oven. Wanneer mag die eruit? (Houd je van rosé? Zet de kerntemperatuur op 60 graden.)
- We schreven het al eerder: koop een setje maatlepels. Heb je voor minder dan een tientje. In een keukenmaatlepel gaat veel meer dan in de theelepel die je gebruikt in een theekopje. Met maatlepels creëer je dus smaak.
- Koop een goede rasp (lees: van het merk Microplane, en nee, we worden niet gesponsord!). Je denkt dat je een prima rasp hebt, tot je er een van dit merk gebruikt. Alles is twee keer zo snel geraspt. En Joris Bijdendijk gebruikt ze ook. Denk om je vingertoppen! (In dezelfde categorie: zorg dat je messen scherp zijn! Gebruik liever een te groot dan een te klein mes.)
- En de laatste in de categorie gereedschap:
Een slacentrifuge! Voor al die snijbiet, palmkool, spinazie en sla - een must have. - Soep kook je, groenten blancheer je. Of: zet nooit groenten op met water. Hoe langer groenten in het water liggen, hoe meer ze van hun knapperigheid en smaak daaraan afstaan. Die bite, die jonge groene smaak wil je in je mond, niet in het water. Dus: eerst water koken, zout erbij en dan pas de groenten erin. Voor groenten die onder de grond groeien (bijv. aardappels en knollen), geldt juist: zet ze op in koud water.
- Heb je geen citruspers en wil je toch geen pitten in je citroensap? Leg een theezeefje bovenop het bakje waar je het sap in opvangt.
- Gebruik zout. Zout bij de groenten versterkt de smaak. Dat geldt ook voor pasta, die volgens Nigella Lawson gekookt moet worden in water dat net zo zout is als de zee. Wie zijn wij om haar te weerspreken? Geen zorgen voor je hart: het meeste zout giet je weer af. Gebruik ook zout bij curry’s, ook de specerijen daarin worden pas wakker door een flinke snuf zout.
- Het velletje van knoflooktenen haal je er makkelijk af als je de teen eerst plet met een groot koksmes. Als er een groen loofje in de knoflook zit, verwijder die dan.
- De basiselementen van een goede salade zijn: zout, vet, zuur, krokant, umami. Denk aan de klassieke Caesarsalade. Als je dit schema uit je hoofd leert eet iedereen elke salade van jou schoon op. Met dank aan de aanstekelijke Samin Nosrat (zie youtube).
Kook ze!
Door Inger Boxsem