7 tips om duurzaam te koken

Wil jij graag duurzamer koken, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of wil je graag nieuwe tips naast de dingen die je al doet? Lees dan snel verder!

Tip 1: Minder vlees

Er is uiteraard heel wat ruimte en water nodig voor jouw stukje vlees. Veel dierenvoer komt uit verre landen, zoals Brazilië, waar veel regenwoud gekapt moet worden om dat voer te kweken. Al dat voer heeft water nodig, en moet bovendien naar de dieren getransporteerd worden die waarschijnlijk ergens in Europa leven. Duurzaam koken betekent dus dat je dat stukje vlees wat vaker zou kunnen laten liggen. Inspiratie nodig? Kijk eens naar onze heerlijke vegetarische en veganistische recepten!


Tip 2: Lokaal, seizoensgebonden en biologisch

De volgende tip kan je eenvoudig toepassen telkens als je eten koopt. Kijk goed naar de verpakkingen van producten, en koop zo veel mogelijk lokaal en biologisch waar dat kan. Ook seizoensgebonden producten zijn een goede keuze, omdat die niet in een verwarmde kas hoeven te groeien en bovendien vaak vanzelf lokaal zijn. Te ingewikkeld? De maaltijdboxen van de Krat voldoen aan al deze voorwaarden!


Tip 3: Minder voedselverspilling

Zorg er altijd voor dat je precies koopt wat je nodig hebt, en niet meer. Zo voorkom je voedselverspilling omdat het te veel is of omdat het bedorven is. Als je dan toch producten overhoudt kun je ze het best verwerken voor ze bedorven zijn. Zo kunnen ze makkelijker in bijvoorbeeld de koelkast of de vriezer bewaard worden.


Tip 4: Maak bouillon

Voordat je iets weggooit, hebben we nog een andere tip! Tijdens het snijden van je groenten heb je vaak stukjes over zoals de kontjes van wortels of stukjes prei. Of botten en andere kleine restjes als je vlees hebt gegeten. Als je die bewaart kan je daar later een heerlijke zelfgemaakte bouillon van trekken. Zo voorkom je nóg meer voedselverspilling en kan je nóg duurzamer koken! Geen idee waar je moet beginnen? Kijk eens naar dit recept dat speciaal door de Krat is ontwikkeld, dan heb je in een handomdraai jouw zelfgetrokken bouillon. Lekker en gezond, en je bespaart nog geld ook! Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke gekruide bloemkoolsoep van, of dit lekkere Franse kipstoofje.


Tip 5: Buitenbeentjes

Niet bang voor een kromme komkommer of een vreemd gevormde appel? Uitstekend! Onze volgende tip gaat namelijk over buitenbeentjes: groenten en fruit die niet aan de standaardeisen voldoen omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn, of misvormd. De smaak is er zeker niet minder om, en voor duurzaam koken zijn ze heel geschikt! Normaal gesproken zouden ze weggegooid worden, en dat is toch voedselverspilling.


Tip 6: Stomend snel gaar in de snelkookpan

Maak je je zorgen om de hoeveelheid water die je verbruikt? Kook dan voortaan in een snelkookpan, of gebruik een stoombloem. Je hebt veel minder water nodig om je groenten gaar te krijgen, en bovendien is het in een snelkookpan sneller klaar waardoor je minder energie verbruikt. Dat is nog eens duurzaam koken! Verder kan je kookwater van pasta gebruiken om soepen mee te binden en spoelwater van groenten om de plantjes water te geven.


Tip 7: Laag gas

Zit jij ook te wachten totdat jouw huis eindelijk van het gas af gaat? Geen zorgen, ook als dat nog even op zich laat wachten kan je duurzamer koken dan je denkt. Als je het vuur laag zet duurt het misschien langer voordat je eten klaar is, maar je kan tot wel 80% besparen.


Duurzaam koken

Met deze tips ben je al gauw heel wat duurzamer bezig! Nog steeds te ingewikkeld? Of heb je geen tijd/zin? Abonneer je dan op één van onze super duurzame kratten en krijg 10% korting op je eerste twee bestellingen!


Probeer onze maaltijdboxen