Afscheid, hoop en een recept van Nigel Slater

We zaten lang in de ontkenningsfase. De spinnenwebben veegden we nonchalant van de ramen, de blaadjes die van de perenboom vielen veegden we fluks de border in en de zachte aardbeien deden we mopperend af als een slechte koop. Maar dit weekend moesten we eraan geloven: het is herfst. We zullen afscheid moeten nemen van de blote voeten, de avonden die zelfs in september nog lonkten naar terrastafels en de picknicks. En ook van, inderdaad, de aardbeien en kersen, van knisperende kropsla en tere erwtjes.

Er schijnen mensen te zijn die dol zijn op herfst, die opbloeien bij stortbuien en open haard, maar wij vallen er niet onder. We laten ons alleen niet kisten en zoeken troost. In ‘Being there’ schrijft Jerzy Kozinsky: ‘In a garden, growth has its seasons. There are spring and summer, but there are also fall and winter. And then spring and summer again. As long as the roots are not severed, all is well and all will be well.’ Als je er zo naar kijkt kunnen we misschien berusten.

Een recept om de kilte mee te bestrijden dan maar. Er is, zoals altijd, hoop in de keuken. Uit Keukendagboek 2, van Nigel Slater, voor 4 personen.

Orzo met courgettes en grana padano

orzo: 300 g

pancetta, een stuk: 150 g

een grote ui

olijfolie: 2 eetlepels

witte wijn: 250 ml

courgettes: 4 middelgrote

grana padano of parmezaan, heel grof geraspt: 50 g

Breng een grote pan met water aan de kook, voeg royaal zout toe, doe de orzo erin en kook de pasta negen minuten tot hij bijna gaar is. Ik houd hem liefst licht beetgaar. Giet hem af. Snijd de pancetta in flinke blokjes. Pel de ui en snijd hem fijn. Bak ui en pancetta vijftien minuten in de olijfolie in een ondiepe, zware pan op halfhoog vuur en roer regelmatig tot de ui zacht en glazig en het spek van de pancetta bleekbruin is. Voeg de wijn toe, draai het vuur iets hoger en laat de wijn al borrelend tot de helft inkoken. Snijd de courgettes over de lengte doormidden en de helften dan in dikke plakken en doe ze in de pan. Breng op smaak met zout en peper en bak nog acht tot tien minuten tot de courgettes gaar zijn. Roer de uitgelekte orzo en de grana padano of parmezaan erdoor. De kaas moet licht smelten en zorgt voor samenhang in het gerecht.

Inger Boxsem

Foto recept: Jonathan Lovekin