Alles wordt duurder

Over stijgende prijzen en trouw blijven aan je missie.

Stijgende prijzen, gierende inflatie, zelfs als je onder een steen leeft merk je dat alles duurder wordt, al is het maar bij de kassa. Ook bij de Krat merkten we dat ingrediënten en grondstoffen duurder worden, en arbeid schaars. Daarom moesten ook wij, helaas, de tarieven van onze maaltijdboxen een beetje verhogen.

Alles wordt duurder

We praten jullie graag even bij, zodat het duidelijk is waarom we dit doen. De afgelopen maanden was er eigenlijk geen onderdeel van de Krat dat níet met prijsstijgingen te maken had. Vorige keer schreven we al over het graan dat duurder wordt. Maar er is meer.

Zo werd het transport van de maaltijdboxen door de stijgende olieprijzen ruim een euro (per krat!) = 13% duurder. Dat loopt natuurlijk op, met de duizenden kratten die we -gelukkig- mogen bezorgen. Slager Jasper van Waterlant’s Weelde meldde zich ook vol verontschuldigingen. Voor zijn tartaartjes moest hij inmiddels 33% extra rekenen ten aanzien van vorig jaar, door het duurder worden van het vlees.

Vlees wordt duurder doordat de prijzen van veevoer stijgen. Onze tuinders gebruiken geen verwarmde kassen, maar al hun machines draaien op benzine, net als de boten voor onze vis, en wat die benzine kost hoeven we jullie niet te vertellen.


Duurzaam en voor een eerlijke prijs

Bij de Krat vinden we het belangrijk dat de producten in onze maaltijdboxen zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd en van dichtbij komen. We proberen zo weinig mogelijk transport te realiseren en verpakken op de meest duurzame manier mogelijk. Tegelijkertijd betalen we onze leveranciers graag fatsoenlijk, ook als hun producten duurder worden. Alles bij elkaar betekende het dus dat we een prijsstijging moesten doorvoeren, om trouw te blijven aan onze missie.

Het stemt ons verdrietig dat de ontwikkelingen op de voedselmarkt toch weer de grootste impact hebben op landen waar voedsel sowieso al een probleem is. Europa is wat voedsel betreft redelijk zelfvoorzienend, maar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft grote gevolgen voor de export van graan, maar ook kunstmest, naar een aantal Afrikaanse landen.


Eerlijk verdelen

Het enige dat we kunnen hopen is dat er ook voor die landen gaat gelden dat voedsel zo lokaal mogelijk, zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. Zodat we de lasten een beetje eerlijk verdelen, want daar is nu geen sprake van.

Geschreven door: Inger Boxsem