Asperges zijn als goede gasten

Aspergetijd dames en heren! Van alle voorjaarsgroenten is dit toch wel onze all time favorite. Asperges zijn als goede gasten: hun komst is een verrassing en ze verdwijnen op tijd, zodat ze je niet gaan vervelen. Er is immers een vastgesteld moment waarop de laatste asperges worden geoogst. Na Sint Jan op 24 juni worden de planten met rust gelaten en is het uit met de pret: anders hebben we volgend jaar geen nieuwe ronde.

Asperges zijn er wel steeds iets langer: veel boeren laten inmiddels warmwaterleidingen door de aspergeruggen lopen om de stengels sneller te laten groeien. Heeft niet onze voorkeur, zoals je begrijpt.

Dit jaar waren de asperges ook om een andere reden vroeg: de stengels beginnen te groeien zodra de bodem zo’n dertien graden heeft bereikt, en dat was al in maart het geval.

Wij kregen van onze vaste leverancier – en aspergesteker van het jaar 2016! - Titus Galema uit de Noordoostpolder een fijne lading buitenbeentjes binnen: dat zijn de asperges die niet binnen de voorgeschreven breedte- en lengtematen van de massaconsumptie passen. Maar wat kan ons de maat schelen? Als de omvang te veel verschilt koken we lekker soep, of we gebruiken de asperges in een quiche.

Kok Eke Mariën was pas bij Titus op bezoek en maakte een leuk filmpje met hem (zie onze fb-pagina). Titus vertelde dat de asperges na de oogst zes uur weken in water. Dit zorgt ervoor dat de cellen in de asperge goed op spanning zijn en daardoor blijven ze langer houdbaar. Bewaar de asperges thuis dus ook in een vochtige doek.

Van Eke Mariën keken we nog een fijn kunstje af. Asperges geven hun smaak makkelijk af aan water (daarom is het aspergenat ook zo geschikt om soep mee te maken). Wil je de smaak zoveel mogelijk ín de asperge houden is konfijten een goede manier. Vet de asperges goed in met olie: hierdoor kan het vocht bij verhitting niet ontsnappen.
Beetje zout, peper en 25 minuten in de oven op 100 °C. Smaakbommetje!

Inger Boxsem