Bechamel zonder boter

Wie kent hem niet: de klassieke bechamel saus, gemaakt met boter, bloem en melk. De saus zou zijn uitgevonden door de beroemde kok van Lodewijk de veertiende, Francois Pierre La Varenne (1615 - 1678).. De saus kreeg zijn naam om een belangrijk financier te vleien, Louis de Béchameil, markies van Nointel (1630 - 1703), die vaak onterecht als de uitvinder van de saus wordt aangewezen.


Klassieke bechamel


Een klassieke bechamel maak je door eerst flink wat boter te laten smelten, en dan een gelijke hoeveelheid bloem daarin op te lossen, waarna de koude melk scheutje voor scheutje wordt toegevoegd, tot een dikke witte saus ontstaat. Bechamelsaus is natuurlijk heerlijk als basis voor een lekkere kaassaus, of in de lasagne. Ik maak het thuis best vaak, maar mijn probleem is soms dat ik op het laatste moment ontdek dat ik geen boter in huis heb. Gelukkig leerde ik ooit van mijn moeder om bechamel zonder boter te maken. Geen idee of ze dat deed omdat ze aan de lijn wilde doen, of dat ze het gewoon op deze manier geleerd had . We hadden meestal gewoon boter in huis, dus daar kon het niet aan liggen. Ik mocht altijd helpen bij het maken van de kaassaus voor over de bloemkool, en herinner me nog steeds het lamme armpje dat ik kreeg van het fanatiek roeren in het pannetje, terwijl ik op een krukje voor het fornuis stond.

Hieronder het recept, mocht u ook eens in zo’n situatie zonder boter terecht komen.


Bechamel zonder boter

Doe 300 ml koude melk en 30 g bloem in een pannetje en roer eerst helemaal goed door tot de bloem opgelost is. Zet het dan op het vuur en verwarm onder voortdurend roeren met een pollepel of garde langzaam op. Blijf goed roeren tot de saus langzaam dikker wordt. Voeg indien nodig nog wat koude melk toe, als de saus te dik is. Als de saus de goede substantie heeft en begint te bubbelen, laat hem dan nog een paar minuten door pruttelen op een laag vuurtje, let op dat het niet aanbrandt. Hierna kunt u de saus afmaken met smaakmakers naar keuze: peper, zout, nootmuskaat en indien gewenst lekker veel kaas. Dan is dat geen boter effect weer lekker teniet gedaan.

Probeer de bechamelsaus (met of zonder boter) te maken in een van onze recepten:

Mac cheese met paddenstoelen, prei en raapsteel

Bloemkoolgratin met kidneybonen en cherrytomaatjes


Gezond en gevarieerd eten?

Wij bedenken de heerlijkste recepten, doen voor jou de boodschappen en bezorgen onze duurzame maaltijdbox bij jou thuis, inclusief receptenboekje.

Probeer de Krat


Door: Eefje Brugman