Begin met de cakejes


Onze leverancier Zaaister bracht ons kratten vol zachtgele kweepeer. Kweepeer? We geven het toe, wij hadden ze ook nooit eerder in huis gehad. Dus wij googelden een recept voor fraai uitziende kweepeercakejes en werden tijdens het pocheren van het fruit al licht opgewonden. Er hing abrikoos in de lucht, en honing, en peer, en… Na een hap waren we verkocht: fris, exotisch, volkomen zichzelf. Kortom: we stellen u graag voor aan dit volslagen ten onrechte vergeten fruit. Kweepeer is een originele vrucht: geen mix tussen peer of appel, al zou je dat kunnen afleiden aan de vorm. Een tikkie eigenwijs, want rauw oneetbaar. Maar wat een aroma, wat een exotische smaak! Ooit stond er in elke fatsoenlijke boerentuin wel een kwee: in dit jaargetijde hangen de zachtgele vruchten als stralende lampionnen aan de boom. Op middeleeuwse stillevens is hij vaste prik, en de Griekse godinnen vochten al om deze ‘twistappel’. Wij durven te wedden dat u er nog nooit een heeft gekocht. Doodzonde.

In zijn ‘Dikke van Dam’ noemt Johannes van Dam de kweepeer de ‘nuttigste aller vruchten’, waarschijnlijk vanwege de veelzijdigheid. Hij leerde ons ook dat marmelade, dat we nu vooral associëren met sinaasappel, oorspronkelijk een jam is van kweepeer; marmelo is Portugees voor kweepeer. De kwee is keihard, dus gebruik een scherp mesje om hem te schillen. Leg het geschilde fruit meteen in water met citroensap, hij verkleurt namelijk snel. Is de vrucht eenmaal gepocheerd, kun je volledig los. Gelei (voor bij kaas!), jam, compote (wild!), taart, de kweepeer voegt zich soepel in alle vormen. Jam, gelei en compote is in een handomdraai gemaakt omdat kweepeer veel pectine bevat, een zuur dat zich ontpopt tot gelei wanneer je er suiker aan toevoegt.
De oorsprong van de vrucht ligt in Perzië, en misschien is het daarom dat het fruit geweldig combineert met steranijs, kaneel, kardemom.

Probeer maar, u weet niet wat u proeft. Maar begin met de cakejes.

Inger Boxsem