Beter boeren

De gemoederen in ons land lopen net zo hard op als de temperatuur. Trekkers, brandende hooibalen en bedreigingen buitelen over de nieuwspagina’s en de talkshowtafels. Allerlei protestacties die we een paar jaar terug nog als on-Nederlands zouden beschrijven heten nu terroristisch of bittere noodzaak, al naar gelang het standpunt dat je inneemt.


Klimaatverandering

Die verhitte gemoederen lopen ook nog eens op omdat strijd en zwart-witdenken door de algoritmes van de sociale media rijkelijk worden beloond met weergave, terwijl de nuance onder het opwaaiend stof wordt bedolven.

Daar gaat het uiteindelijk om: nuance. Klimaatverandering stoppen we niet met simpele maatregelen. Het is niet intensieve veeteelt of natuur. Het is niet boeren of een beter klimaat. Het is niet landbouwgrond of nieuwe huizen. Het is alles tegelijk.


Verandering

En wie een stapje terug doet van de bedreigingen en blokkades ziet dat ook. Het aantal zonnepanelen op daken groeit. Net als het aanbod aan vleesvervangers en plantaardige zuivelproducten in de supermarkt. Het aantal vluchten op Schiphol zal niet meer groeien, en dat heeft niets te maken met de wachtrijen nu. De industrie wordt beperkt in de mate van uitstoot. Consumenten doen boodschappen met hun eigen tas, draaien de thermostaat lager en douchen minder lang.


Duurzaam boeren

De producten die jullie in onze kratten vinden komen al van tuinders en veeboeren die nadenken over een andere land- en tuinbouw, een duurzame veeteelt. Zij bewijzen al jaren dat omschakelen naar duurzaam boeren kán. Er is zelfs een uitgebreid advies voor de regering opgesteld door biologische en bio-dynamische boeren, die zich hard maken voor duurzame landbouw; het Groenboerenplan.

Het aantal boeren en tuinders dat werkt aan duurzame landbouw groeit. Meer afzet in de regio, in plaats van export naar het buitenland, meer nadruk op plantaardige voeding, landbouw die bijdraagt aan het duurzaam beheren van het land. Ook, of juist voor toekomstige generaties. Die boeren schreeuwen alleen wat minder hard.

Je kunt hun plan hier ondersteunen.

Bron: www.hofweb.nl/verhalen
Door: Inger Boxsem