Blij ei

Net als vlees en groenten worden ook eieren ingedeeld en gekeurd. Bij de Krat willen we natuurlijk eieren die gelegd worden door kippen met een prettig leven, van een bedrijf dat rekening houdt met het milieu.

De Krat haalt al jaren eieren bij de familie Meijer, die in de polder bij Vreeland een gemengd bedrijf hebben: ze houden koeien en kippen. Jan en Corrie Meijer dachten al na over dierenwelzijn en het milieu voordat de Krat bestond. ‘We worden soms wel tureluurs van de regels hoor,’ zegt Corrie Meijer. ‘We hebben ruimte zat voor de kippen, maar door de bouw van onze stallen is de oppervlakte waardoor de kippen naar buiten kunnen te klein om een biologisch keurmerk te krijgen. De deur is te smal, zeg maar. Zo subtiel ligt het soms,’ vertelt Corrie Meijer.

De eieren van de familie hebben code 1: dat betekent dat ze van kippen komen met een vrije uitloop. ‘In ruimte scheelt het haast niets met biologische kippen: 1 kip per vierkante meter, binnen.’ Antibiotica gebruiken de Meijers al jaren niet meer. ‘Nee jôh, dan mag je zo lang geen eieren verkopen: dat is duurder dan een zieke kip!’

Krat-klanten vroegen ook of de snavels worden geknipt, als het om niet-biologische eieren gaat. ‘Ook dat doen we al lang niet meer. Overigens mogen vanaf september nergens meer snavels worden geknipt: dus voor de dierenliefhebber is dat goed nieuws.’

Een goede keus maken voor mens, milieu en dier: het blijft lastig. Zo staat er op de site van Milieu Centraal: voor het milieu is een kooi-ei (een ei uit de ‘legbatterij’) de beste keus. Tja. Wie het weet mag het zeggen…

Inger Boxsem