
Blik op de toekomst
De Krat-kinderen worden groot. Sommigen mogen zelfs al stemmen en zo werden -tot onze trotse verbazing- de afgelopen weken stemwijzers ingevuld, verkiezingsdebatten gekeken, lijsttrekkers becommentarieerd en Kamergotchi’s verzorgd. ‘Wacht even, Jesse heeft honger.’ De jeugd was eensgezind in haar opvatting over waar deze verkiezingen over gaan. ‘Het gaat over onze toekomst toch. Dus: we moeten goed zorgen voor het klimaat én voor de vluchtelingen, anders hebben we straks geen leven.’
Zo kernachtig hadden we het nog geen politicus horen formuleren. Geen woord over identiteit, en dat voor onzekere pubers. Ook over #hoedan hadden ze ideeën. Andere soorten energie, vlees veel duurder maken (‘Anders blijf ik het gewoon eten, ik ben toch egoïstisch.’) en slimme landbouw naar Afrika. Een minister voor Voedselzaken zou dat geen goed idee zijn in het nieuwe kabinet? Kan die eens flink investeren in alle duurzame initiatieven die gewoon door alle zogenaamde boze burgers worden ontwikkeld.
Neem Coco Conserven, een even duurzaam als smakelijk als oogstrelend project. Doel: smakelijk eten maken en in blik verpakken. In een oude munitiefabriek in Zaandam borrelen nu ketels vol ragù classico en ribollita- Italiaanse bonensoep. Ze hebben ook een meesterlijke ganzenrillette in huis. Waarom: vers eten heeft een mega voetprint, en er wordt te veel voedsel weggegooid. De saus en soep van Coco wordt in het seizoen geproduceerd van duurzame ingrediënten, en kan vervolgens oeverloos worden bewaard.
Maak je geen zorgen over de smaak: een van de mensen achter Coco Conserven is een kok. Hij stopt bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood in de pastasaus voor extra umami. We bedoelen maar. Bijkomend voordeel: met de conservenblikken van Coco heeft je voorraadkast onmiddellijk Insta-credibility, de vormgeving is bloedmooi. En nou nog even stemmen.www.cococonserven.nl
Inger Boxsem