Boerenkool met liefde


De Volkskrant hield in het magazine van afgelopen weekend een pleidooi voor de liefdesbrief,wij breken op de valreep van Valentijnsavond nog even een lans voor het liefdesdiner. Wat ons betreft is er geen groter blijk van overgave en verbondenheid dan zo’n handmade, DIY liefdesverklaring.

Het lang van tevoren wikken en wegen van recepten, nadenken over lievelingsgerechten, het zorgvuldig bij elkaar zoeken van de beste ingrediënten; alles bedoeld om de zintuigen te prikkelen en het hart van de geliefde te veroveren.

We bevinden ons in goed gezelschap. Hippocrates schatte voedsel al op waarde: ‘laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voedsel.’, en daarmee liep de Griekse arts eeuwen op de troepen vooruit.

In de zeventiende eeuw werden er lustig druiventrossen, vijgen en asperges op het schilderdoek gedrapeerd om op bedekte wijze te refereren aan lust en liefde en markies de Sade deelde chocoladepastilles met een extract van Spaanse vlieg uit op zijn feestjes.

Zelfs de melancholieke Virginia Woolf onderschatte het belang van een goede maaltijd niet: ‘One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.’

Wanneer je op internet op zoek gaat naar liefdevolle gerechten kom je meestal in het luxesegment terecht: oesters zijn hors concours natuurlijk, net als champagne en truffel. Weelderig en voloptueus zijn gerechten met gepocheerd ei, room en meringue. Ook spaghetti wordt vaak opgevoerd -denk aan Lady en de vagebond.

Het kan ook simpeler. ‘Ik heb het steenkoud,’ belde een van de Krat-echtgenoten vanmiddag. ‘Zullen we boerenkool eten?’

Met liefde. Aan tafel!

Inger Boxsem

beeld: Walt Disney