
Boerenprotest
We waren bij de Krat een beetje van slag door het boerenprotest, dat mag je best weten. Op een paard inrijden met een tractor, wetenschappelijk rapporten afwijzen op je onderbuikgevoel en politici in denkbeeldige doodskisten rondrijden: onze stijl is het niet.
Hoe denken onze boeren over het boerenprotest?
Gingen onze eigen boeren ook naar Den Haag? We hebben dagelijks contact met onze leveranciers over of de courgettes naar wens groeien, en of er over zes weken nog aubergines zijn. We praten met onze veehouders over de Waterlantse rauwe ham, die net zo lekker is als Italiaanse of Spaanse. Over de regelgeving hebben we het niet vaak. Onze leveranciers kozen we zorgvuldig uit op hun bedrijfsvoering. We wéten dat ze boeren met respect voor het dierenwelzijn, en een scherp oog voor het milieu.
‘Ik heb begrip voor het protest als het erom gaat dat de overheid niet erg consistent is in het beleid. Deze problematiek speelt al zeker een jaar of tien en elke keer komt er wat anders.’
Jan Splinter van het coöperatief Waterlants Weelde volgt de discussie natuurlijk. ‘Het verwarrende aan de protesten is dat het lijkt of Nederland één soort boeren kent en dat klopt niet.’ De bedrijven van Waterlants Weelde produceren al jaren zoals de minister het wil. ‘Wij zullen niet getroffen worden door de stikstofregels. De minister zou de circulaire landbouw veel meer moeten ondersteunen en stimuleren. We kunnen best ombouwen.’
Wiel van de Bool, biologische boer van De Waog zegt: ‘Als het protest over die alsmaar veranderende regels gaat begrijp ik het. Aan de andere kant: ik werk al 38 jaar biologisch, en die beslissing nam ik niet voor niets. Wij produceren bijvoorbeeld ‘vegetarische’ mest, door land in te zaaien met vlinderbloemigen zoals klaver en luzerne. Na het maaien kuilen we die in. Zo leg je niet alleen de stikstof vast in de grond, maar hergebruik je de eiwitten in de bladeren en bloemen als mest. Een mooie manier om die stikstof om te zetten in iets bruikbaars.’
Anders dan de boeren die protesteren in Den Haag vrezen Jan Splinter en Wiel van de Bool niet voor hun bedrijf. ‘Om mij heen heb ik bedrijven zien verdwijnen en ik ben er nog!’, zegt Wiel.
‘Onze klanten willen minder, maar wel beter vlees,’ zegt Jan, ‘en dat merken wij ook. Ik heb wel vertrouwen in de toekomst.’
Door: Inger Boxsem