Caesar Salade: wel of geen ansjovis?

Als ik ergens ga lunchen en het staat op de kaart, dan neem ik het: Caesar salade. Ik ben echt dol op deze lekkere stevige salade met als het goed is een heerlijk hartige dressing. Helaas valt deze salade soms nogal tegen, want vooral een goede dressing maken is blijkbaar nog niet zo makkelijk.

Als je het opzoekt op wikipedia kom je er snel achter dat deze salade is uitgevonden door Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. Hij heeft de salade niet echt van te voren bedacht maar ge├»mproviseerd: de ingredi├źnten waren blijkbaar op dat moment de enige die hij op voorraad had. De basis bestaat uit bindsla, ook wel Romeinse of Romaine sla genoemd, croutons, parmezaanse kaas, hardgekookt ei, citroensap en olijfolie. Nou dacht ik altijd dat deze salade sowieso ansjovis moest bevatten, maar blijkbaar is dat, net als de kipfilet die er vaak inzit, er gewoon later bij bedacht.

Hoewel ik dat dus niet wist, hebben we deze week ongewild toch een heel klassieke variant van de Caesar salade in de krat gestopt. Een vegetarische Caesar salad, dus zonder ansjovis, maar met lekker veel Parmezaanse kaas , ei, croutons en vooruit, een kleine afwijking: asperge topjes. Het recept vind je hier, inclusief een heerlijke aspergesoep:

Recept Caesar salade


Eefje Brugman