De bouw van Pauw

Maurits de Brauw was te gast bij Jeroen Pauw. De Brauw is bariatrisch chirurg, wat betekent dat hij maagverkleiningen en darmomleggingen doet. Hij heeft het drukker dan ooit, want er komen steeds meer mensen met extreem overgewicht.

‘Waarom is zo’n operatie eigenlijk nodig?’ vroeg Jeroen. Niet zo gek: de volkswijsheid luidt immers: ieder pondje gaat door het mondje. Oftewel: als je minder eet val je vanzelf af.

Het antwoord van De Brauw was even terloops als onthutsend. ‘Ik begrijp wel dat je die vraag stelt.’ zei hij. ‘Met jouw lichaam.’ Pauw, lang en slank, trok even met zijn wenkbrauwen.

‘Met jouw lichaamsbouw, zelfdiscipline en -waarschijnlijk- sobere leefstijl heb jij er helemaal geen last van als je regelmatig te veel eet, en eens doorzakt. Dat komt door je genetische aanleg, je lage stresshormonen, goede darmbacteriën en een dopaminehersencentrum dat sneller tevreden is dan bij anderen.’

Pardon?

De Brauws antwoord staat haaks op wat er in het gemeen wordt gedacht van overgewicht. Verander je leefstijl en je verliest overtollige kilo’s. Maar wat de chirurg hier luchtig opsomt is een diabolische cocktail van lichamelijke processen waar je als mens dus nauwelijks invloed op hebt.

Je kunt je genetische aanleg niet veranderen, je kunt niet finetunen na hoeveel boterhammen je vindt dat je genoeg hebt gegeten. Eigenlijk is De Brauws opsomming heel slecht nieuws voor alle te dikke mensen, en voor de mensen die zich bezighouden met ‘leefstijlverandering’.

Er spelen dus heel veel factoren een rol, die bovendien slecht te beïnvloeden zijn.

De regering is ook overtuigd dat het aantal te zware mensen omlaag moet. In het zgn preventieakkoord belooft de staatssecretaris van VWS deze maand maatregelen om gezonde keuzes te stimuleren. Onder applaus van zelfs de VVD, nadat die partij jarenlang heeft geroepen dat mensen zélf verantwoordelijk zijn.

Dat aandacht voor leefstijlverandering toch echt kan helpen, weten we echter bij de Krat uit eigen ervaring. Daarover een volgende keer. Met als cliffhanger: met eten uit de Krat word je slanker.

Inger Boxsem