De box van week 25 - Marinades

Van alle kooktechnieken is marineren misschien wel een van de oudste. Al honderden jaren worden vlees, vis, groenten en zelfs fruit gemarineerd. Het betekent zoiets als: in geurend vocht leggen.

Zure haring is natuurlijk een (ouderwets) voorbeeld, of aardbeien in balsamico-azijn, een dessert dat in de jaren negentig zo populair werd. Marineren kun je doen om verschillende redenen. Houdbaarheid, bijvoorbeeld, en marinades geven smaak af: denk aan kip in een marinade van soja, honing, knoflook. Een mengeling van zout, kruiden en wijn/azijn/bouillon maken vlees bijvoorbeeld malser, of verzachten een al te stevige wildsmaak.

Vis en groenten kunnen ‘garen’ in marinades. Dat gebeurt bij Peruaanse ceviche: witvis gedrenkt in tijgermelk. Dat is weer een mengsel van limoensap, ui, gember, knoflook, rode peper, en wat koriander.

In week 25 maken we een marinade voor groenten: we voegen zuur en pit toe aan de tomaten of paprika en courgette (al naar gelang je Krat). Geloof ons: het doet wonderen in combinatie met de citroenricotta of de al even romige citroenboterbonenpuree. Wat we maar willen zeggen: contrast dames en heren, is een van de pijlers van een fijne maaltijd.

Één van onze boxen proberen?

Bekijk onze boxen