De box van week 26 - Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie komt, inderdaad, van oorsprong uit Nieuw Zeeland. De mythe wil dat de zaden naar Europa kwamen met de bemanning van James Cook. Die had wetenschappers meegenomen op zijn ontdekkingsreis om uitheemse dieren, planten en onbekende fenomenen te verzamelen of documenteren.

Spinazie is het dan weer niet, al lijkt het blad erop. De groente is familie van ijskruid, het vetplantje waar waterdruppels zo mooi op blijven liggen. Het blad is ongeveer net zo dik, en dat geeft NZ-spinazie een aangename structuur. De kleinste blaadjes zijn lekker door salades, verder doet de groente uitstekend dienst in curries, in de wok en ook in smoothies is het een geweldige bron van vezels, vitamine C, K en antioxidanten.

Nieuw-Zeelandse spinazie heet in het Engels ‘everlasting spinach’. Die benaming is even praktisch als adequaat, want je kunt eindeloos blaadjes van de plant blijven oogsten, zeker als het een warme zomer is. Veel mooier is natuurlijk de poëtische lading van de naam. Wie wil er nou geen everlasting? Everlasting liefde, everlasting zomers, everlasting vriendschap, everlasting etentjes. Nou ja, je hebt een beeld. En onthoud: Real love will last forever.

Één van onze boxen proberen?

Bekijk onze boxen