De box van week 34 - Chermoula

In de jaren zestig draaide de economie van Nederland overuren. Na de karige jaren van de wederopbouw bloeide de economie op en de vraag naar personeel was, net als nu, schijnbaar onverzadigbaar. Om aan de enorme vraag te voldoen nodigde de Nederlandse regering mannen uit Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko uit om hier te komen werken. De zogenaamde gastarbeiders -men dacht toen nog dat de mannen tijdelijk in Nederland zouden verblijven- knapten vaak het zware werk op in de industrie en de havens.

Ondanks dat, bleek Nederland toch een fijn land om te wonen, en langzaam voegden de vrouwen en kinderen uit alle windstreken zich bij hun mannen en vaders. Met hun komst kwamen ook de recepten van stoofschotels en pasteitjes mee, specerijenmengsels als ras el hanout en za’atar. De Marokkaanse keuken is een feest van verschillende smaken en kruiden. De recepten kennen Franse, Moorse en Berberse invloeden. Neem chermoula, een hele fijne groenekruidensaus die heerlijk is bij bijvoorbeeld vis of vega(n) balletjes. Ook lekker om groenten mee te marineren of als dip!

Één van onze boxen proberen?

Bekijk onze boxen