De krat van week 11 - Mekkertaler

Jullie vinden in week 11 een bekroonde kaas in je krat. De Mekkertaler geitenkaas won in januari de titel ‘bioproduct van het jaar’ en dit juweeltje wilden we jullie niet onthouden. De Mekkertaler geitenkaas wordt gemaakt op de Mekkerstee in Ouddorp. Het familiebedrijf houdt 750 geiten, die biologisch worden gehouden.

Wat we ook sympathiek vinden: de Mekkerstee is een zorgboerderij, waar 65 mensen met psycho-sociale problemen onder andere helpen de kaas te maken.

De Mekkerstee maakt ook andere geitenkaas, maar deze Mekkertaler is een huzarenstukje. Een zachtzoete geitenkaas met mooie ronde gaten, iets eleganter ‘ogen’ genoemd. Er kan een hoop misgaan bij het maken van de ogen, dus het is elke keer spannend of dat lukt.

De gaten ontstaan door het toevoegen van een melkzuurbacterie, voor de smaak en om de kaas te laten rijpen. Deze melkzuurbacterie scheidt kooldioxyde af, en dat veroorzaakt luchtbellen in de kaas.

De kaas is heerlijk op de tosti, of uit het vuistje. Wat ze op de Mekkerstee zelf zeggen: geen gemekker, onze kaas is gewoon lekker. Niets tegenin te brengen.

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten