Skip to main content

De Krat van week 12 - Roodlof en andijvie; bitterzoet is het leven

Onder het motto ‘bitter in de mond houdt het hart gezond ’ serveren we maar liefst twee bittere groentes deze week: andijvie en roodlof. En dan ook nog in één gerecht.

De groenten passen goed bij elkaar, ze komen tenslotte uit dezelfde plantenfamilie: cichorium. In deze naam herken je misschien cichorei. Dat is gruis van de wortel van de lof, die in barre tijden nog wel eens als surrogaatkoffie werd gebruikt. Roodlof is een Italiaanse vinding die werd gedaan door witlof en de Italiaanse radicchio (roodsla) te kruisen.

Het intens bittere van de groenten is er in de loop van de jaren wel uitgekweekt. Wat er aan bitter over is in een andijviestamppot krijgt het tegengas van bijvoorbeeld uitgebakken spekjes, of worst. Voor de roodlof hanteren we een andere truc. We voegen een beetje boter toe, een lepel water en wat suiker et voilá: deze groenten veranderen spoorslags in een delicatesse. Karamelliseren, heet dat proces. Het werkt in de pan precies zoals in het leven: er is bitter én zoet.