De Krat van week 12 - Scandinavische week

Het schijnt dat reisjes naar Scandinavië op het moment als kardemummabullar* over de toonbank gaan. Wij begrijpen de aantrekkingskracht van onze noordelijke buurlanden maar al te goed. Dat komt onder andere door onze Deense collega Bibía, die weliswaar vanwege de liefde in Nederland kwam wonen, maar zo vaak mogelijk terugkeert naar Denemarken, het land dat, net als Noorwegen en Zweden, tot de gelukkigste landen van de wereld behoort.

En waar heeft dat mee te maken? Ongetwijfeld met de Scandinavische levenskunst. Zoals Nederland het onvertaalbare woord ‘gezellig’ kent, heeft Zweden het begrip lagom, wat zoveel betekent als ‘welbevinden’. Denemarken kent het woord hygge, waarover de beroemde -niet zo gelukkige- Deense schrijfster Tove Ditlevsen schreef: ‘Hygge is een toestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je echtgenoot, de belastingdienst en je ingewanden.’

Lekker eten is dus helemaal hygge en lagom, vandaar dat we losgingen op een Scandinavische themaweek. Met natuurlijk de befaamde Zweedse balletjes, op de tong smeltende zalm en lentefrisse kruiden. Als toetje suggereren wij een stukje drømmekage, of droomcake. Bibia’s recept voor deze onweerstaanbare cake met kokos vind je bij de blogs op onze website.
*kardemombroodjes

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten