De krat van week 15 - Augurkjes

Decennia lang was het de gewoonste zaak van de wereld: in de zomer maakten moeders kilo’s zomergroenten in, zoals snij- en sperziebonen, of worteltjes. De kleurige rijen potten vormden een voorraadje winterkost die naar zomer smaakte.

De bekendste vorm van ingemaakte groenten is misschien wel de augurk, van heel fijn (cornichon) tot groot (zure bom). Augurk is familie van de komkommer. De groentes lijken op elkaar, alleen heeft augurk geen smaak. Helemaal niet erg, want deze eigenschap maakt hem juist geschikt om in te maken: zijn fletse karakter knapt enorm op van pittige toevoegingen. Lees: een goede wijnazijn, zwarte peperkorrels, knoflook, mosterdzaad, dille, kurkuma, vleugje suiker. Deze worden helemaal opgenomen door de augurkjes die zo transformeren tot smaakbom. Zelf augurken zaaien (binnen) en laten groeien (buiten) kan natuurlijk, vanaf eind april. Maar we wilden niet zo lang wachten. Daarom geven we in week 15 lekkere augurk van het roemruchte familiebedrijf Kesbeke. Niet te versmaden bij de romige kerriebloemkool, maar ook heerlijk bij paté of op een broodje kaas.

Duurzame tip: met het overgebleven vocht maak je heerlijke vinaigrettes!

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten