De krat van week 15 - Kerstomaatjes en lachmacun

Tadáááá: tromgeroffel en trompetten, want deze week zitten de eerste kerstomaatjes in de Krat. Een overwinning op de druilerige winterdagen en belofte van een lente en zomer vol zoete, sappige en veelzijdige tomaatjes. Van onze leverancier van het eerste uur: Kwekerij Osdorp.

Jullie mogen gerust weten dat er gejuich opging half januari, toen onze Nina de telefoon neerlegde en zei: ‘Goed nieuws jongens, in week 15 zijn de eerste tomaten er weer.’

Want hoe we ook genieten van aardse groene kool, romige aardappelpuree en de trouwens ook behoorlijk veelzijdige knolselderij, onze groentenharten kloppen opgewekter zodra het assortiment uitbreidt vanaf een zeker moment in de lente.

We zetten de kerstomaatjes meteen vol in: zowel in de risotto als bij de Turkse pizza gebruiken we ze. Overigens is ‘lahmacun’ (spreek uit lag-ma-dzjoen) de oorspronkelijke benaming voor wat veel Nederlanders Turkse pizza noemen. Accurater, want dit gerecht van deeg belegd met tomaat, pittig gehakt en (meestal) pepers, wordt in veer meer landen gegeten dan alleen in Turkije. Azerbeidjan, Georgië, Libanon en Nederland dus. Kunnen we beter één naam gebruiken toch?

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten