De Krat van week 15 - Snijbiet

Door ons werk bij de Krat is onze kennis van groenten beslist uitgebreid en een van onze favorieten is snijbiet. Een groente die vooral in Italiƫ vrijwel dagelijkse kost is, maar hier niet erg bekend, terwijl het vroeger toch ook veel moet zijn geteeld, afgaand op de Nederlandse benaming: warmoes. Ons enthousiasme voor de groente zal iets met de geboortedatum van doen hebben: de oogst van snijbiet kondigt de lente aan, frisse smaken, vitamines, zon!

Snijbiet is lid van de amarantenfamilie waar bijvoorbeeld ook biet en spinazie toe horen, en -onverwacht- quinoa. De smaak van snijbiet schurkt tegen die van spinazie aan, met soms het aardse van bietjes, maar zonder die specifieke zoete smaak. De bladgroente is een allemansvriend: hij kan in de stamppot, frittata en met knoflook en een scheut balsamico ben je al halverwege Rome. Reizen aan tafel: zo kan het ook.