De krat van week 16 - Dille

Het kruid dille heeft een lichtvoetig scherm van warmgele bloemetjes. De blaadjes zijn ook al zo subtiel, meer naaldje dan blad. Op het oog verwacht je niet dat dit kruid zo’n power heeft als het gaat om smaak. Het kruid wordt fanatiek gebruikt in de Scandinavische en Baltische keuken. Denk aan de Zweedse gehaktballetjes, of gravad lax, de gerookte zalm die wordt gemarineerd in dille en dan zo’n fijn groen biesje krijgt. Dille doet het trouwens altijd goed bij vis.

De naam van het kruid komt van het oud-Saksische woord ‘dilarm’ dat zoveel betekent als ‘in slaap wiegen’. Vooral voor moeders die hun baby borstvoeding geven is wat dille (net als kamille) in je avondthee een goed idee: je kunt er slaperig van worden én het helpt tegen darmgassen, zodat je spruit hopelijk minder last heeft van krampjes.

Waarschuwing voor de kok: was dille nooit. Dan plakken de naaldjes aan elkaar en heb je er niets meer aan. Ook altijd koud gebruiken, net als basilicum, koriander en bieslook. Die kruiden verliezen hun smaak als je ze meekookt.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten