Skip to main content

De Krat van week 17 - Lokale zuivelondernemer Wierda

Catharinus Wierda uit het Friese Oudemirdum is een zuivelondernemer die zich zijn werkende leven lang al inzet voor duurzaam produceren. In Nederland, maar via de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad ook in India, bijvoorbeeld. Zijn droom was een eigen onderneming, waarin duurzaam verbouwde zuivel een razend lekker eindproduct oplevert.

Enter De Fryske, een zuivelbedrijf dat heerlijke kaas maakt van eerlijke melk.

Wierda werkt samen met vijf Friese boeren die hun beesten zeker de helft van het jaar buiten laten grazen. In weides waar toen tot twintig procent huis is voor weidevogels en kruiden. Land dat niet wordt bemest en pas na het broedseizoen wordt gemaaid. De koeien eten gras en hooi, bijvoer komt uit de buurt en is niet gemodificeerd. Omdat Wierda weet dat dit voedsel tot smaakvoller en gezondere melk leidt. Ook de kaas wordt duurzaam geproduceerd; met vegetarisch stremsel en zonder E-nummers.

De Alde Fryske is een kaas met de benen op de grond en vol smaak, smaak, smaak.