
de Krat van week 17 - Spinazie 2.0
We zijn dol op spinazie, vooral omdat het een van de eerste bladgroenten is na de overvloed aan kolen en knollen. Spinazie is lid van de amarantenfamilie, een woord dat associaties oproept met madeliefjes en ranonkels, maar dat kan ons lentegevoel zijn. Het woord spinazie stamt van het Perzische esfenaj, zo schrijft de Dikke van Dam, naar de taal van spinazie’s moederland. Johannes van Dam maant ons in zijn artikel om spinazie te ‘koken’ in boter, dat zou de smaak bevorderen. Hij geeft ons ook nog een Perzisch, zeer lente-achtig recept: spinazienarcissen.
Stoom de spinazie gaar. Fruit dan twee grote uien in een hapjespan, teentje knoflook erbij en spinazie toevoegen. Maak dan zoveel kuiltjes als je eters hebt en breek in die kuiltjes een ei. Deksel erop en laten stollen. De dooier en het eiwit vormen natuurlijk de narcissen en de spinazie het groen. Lekker lunchgerecht, maar de spinazie doet het ook prima in de roerbak!
Fijne lente!
Het team van de Krat