Skip to main content

de Krat van week 19 - Kaasfondue

Beste Krat-chefs,

La physiologie du goût is een culinair standaardwerk uit 1825, geschreven door de Franse jurist Brillat-Savarin. Het is een historische en filosofische verhandeling over de keuken. ‘Je bent wat je eet,’ wordt aan hem toegeschreven, bijvoorbeeld. Onder de vele gerechten die Brillat Savarin beschrijft bevindt zich ook de kaasfondue, al wordt die bij hem nog gemaakt met eieren, wat het gerecht meer een soort flan maakt. Na een slapend bestaan maakte de kaasfondue in de jaren zestig van de vorige eeuw een flinke opmars: het Zwitserse bureau ter promotie van kaas gaf alle dienstplichtigen in die tijd een fonduestel, en zo verspreidde het gerecht zich in een ras tempo over Europa. Lekker met wijn en eventueel een scheutje kirsch, maar met melk (of appelsap) gaat het ook prima. Kaasfondue is ook de ultieme gelegenheid om oude broodrestjes op te maken!

Bon appetit!

Het team van de Krat