De krat van week 2 - Za'atar

Het wonderlijke van koken is dat er, hoe ervaren of beroepsgedeformeerd je ook bent, altijd weer nieuwe recepten ontstaan, nieuwe chefs opstaan en je kennis zult maken met nieuwe ingrediënten. Tien jaar geleden werd ‘gefermenteerd’ hooguit gebruikt om de smaak van zuurkool uit te leggen, nu staan gefermenteerde groenten bijna overal op het menu. In 2022 struikelden we over thee en cocktails met hibiscus, een latte krijg je tegenwoordig vrijwel automatisch met haver- in plaats van koeienmelk.

In week 2 gebruiken we za’atar, een kruid dat wij leerden kennen in 2016, door de verschijning van ‘Het kookboek’ van Yotam Ottolenghi. Een profetische titel want deze Britse Israëlier kwam, zag en overwon.

Za’atar is de naam van een kruid dat smaakt naar oregano en tijm. Het is ook de naamgever van een opgewekt kruidenmengsel dat in Palestina vast onderdeel is van het ontbijt: brood, olie en za’atar. Behalve het kruid zelf, zit er ook sumac in, een zurig besje, en sesamzaadjes. Topmengsel voor kruidenolie, om te marineren, over de yoghurt te strooien, of in het geval in week 2, om de traybake een kick te geven.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten