De Krat van week 21 - Gekaramelliseerde ui, lekker bij vrijwel alles!

Of je nu de vegan kebab, de hotdogs of de kipburgers eet uit je krat, voor alle drie hebben we een culi-tip: gekaramelliseerde ui. Ui is zo’n nederig ingrediënt, maar waar zouden we zonder zijn in de keuken? (Als je te lang over deze vraag doordenkt kom je in de meest vreselijke dilemma’s terecht. Wat kun je absoluut niet missen in de keuken: knoflook of ui? Ui of citroen? Citroen of olijfolie? We weten niet hoe het bij jou thuis is, maar wij komen er niet uit.)

Snij de ui in kwarten of ringen. Je houdt een kwart over van waarmee je begint. Gele ui wordt lekker zoet. Verhit een klontje boter of olijfolie, op middelhoog vuur. Zet de ui zacht aan, maar zorg dat de ui niet verkleurt. Voeg zout toe. Na een minuut of 5, 6 is je ui waarschijnlijk glazig. Dan is het de kunst de ui zo te bakken en om te scheppen, dat hij bruin van kleur wordt, maar niet verbrandt. Voeg eventueel wat water toe. Extra smaakmakers: tijm, bouillon, balsamico…verzin het maar. Het karamelliseren duurt zo’n twintig tot veertig minuten. Maar dan: troost op je bord. Lekker bij vrijwel alles.

Eén van onze Gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten