
De Krat van week 22 - Vijf basissauzen
Vijf basissauzen
Zo rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw werkte er in Parijs een slimme patissier, Marie Antoine Carême. De man stond bekend om zijn enorme zoete bouwwerken; hij vond koken dan ook een vorm van architectuur. Hij kookte voor koningen en hertogen en zo werd hij de ‘çhef van koningen en koning van de chefs’. Echt beroemd werd hij door zijn boek ‘De kunst van de Franse keuken in de 19e eeuw’, waarin hij voor het eerst een indeling van gerechten maakte. Zijn indeling van sauzen in 5 basiscategorieën wordt nog steeds gebruikt in de klassieke keukens. Je hebt witte, bruine, tomaten-, schaaldier- en olie/botersauzen.
Dus: zet uw koksmuts op voor de boter*- of citroentahinsaus** bij de asperges, beiden uit de laatste basiscategorie. De niet-vegans die geïnspireerd zijn kunnen ook hollandaisesaus maken (zie de tips); met verse asperges erbij zit u dan wat ons betreft op sterrenniveau.
Eet smakelijk,
Het team van de Krat
*in de Gemakskrat en de Snelle Gezinskrat
** in de Vegakrat, bij het vegan-recept aspergerecept.