De krat van week 23 - Gochujang

Sinds het begin van deze eeuw investeerde de Koreaanse regering honderden miljoenen in de ontwikkeling van de Koreaanse cultuur. Daar geen bezuinigen: stimuleren. Waarna een ongekende bloeiperiode in de culturele sector en culinaire wereld begon. Denk Parasite (film), BTS (pop) en Squid Game (Netflix). Koreaanse eettentjes werden de nieuwe culinaire hit. ‘Soft power’ noemen Koreaanse economen het fenomeen.

Je hoort ons niet klagen: zo zit de Koreaanse keuken bomvol smaak. De nu zo populaire techniek van het fermenteren is in Korea al eeuwen een gebruik; er bestaan recepten voor de iconische kimchi (gefermenteerde Chinese kool) uit 2500 voor Christus.

Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht met gebakken groenten en ei, dat inmiddels een Krat-klassieker mag heten. In Korea wordt het ei vaak rauw toegevoegd aan de gloeiend hete schaal waarin bibimbap wordt geserveerd: het ei gaart wanneer je de ingrediënten mengt. Dat vinden we wat tricky, dus wij bakken een mooi spiegeleitje.

Maar het succesingrediënt van de bibimbap is de saus: gochujang. Inmiddels ruim verkrijgbaar, maar voor de Krat speciaal gemaakt door het onvolprezen The BAB in Amsterdam.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten