De krat van week 24 - Zeekraal

Zeekraal is een van de schatten van de Noordzee. Het is een klein plantje met stengelvormige bladeren, dat groeit op zilte grond. Eén van de weinige groenten die het op zulke plekken redt. Je vindt de meeste zeekraal dan ook langs de Zeeuwse kusten. De hemelbestormers van Fish Tales -het bedrijf dat gaat voor duurzame visvangst- zorgden ervoor dat het in de krat van week 24 zit.

Hanepoot is een andere naam voor zeekraal, zouterik wordt ook wel gebruikt. Goed te verklaren die naam, want zeekraal neemt het zoute water waarin ze groeit ook op. Let bij het schoonmaken op de onderkant van de bladeren. Als de stengels wat houterig ogen, dan wel voelen, is het zaak deze onderste delen af te snijden.

Vanwege het zout in de stengels is zeekraal een perfecte groente voor in de risotto. Het geeft de rijst onmiddellijk een umami-kick. Je kunt de stengeltjes rauw eten, al geven wij er de voorkeur aan om ze even mee te warmen met de andere groenten van de risotto. Probeer maar wat jij het lekkerst vindt.

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten