De Krat van week 25 - Soepasperges

De soepasperges die u deze week vindt in de Krat komen uit de voormalige Zuiderzee. Op een kavel in de Noordoostpolder kweken vader en zoon Simon en Titus Galema op een biologische manier asperges. Dat doen ze op een stuk grond dat vroeger ‘buitendijks’ lag, maar toch steeds overspoeld werd door de Zuiderzee. Toen in 1943 dit land droogviel kon die als landbouwgrond gebruikt worden. Fijne bijkomstigheid: de grondsoort van dit stuk land is ‘blokzijlerzand’. Dit is het fijnste zand ter wereld, dat -ook in droge tijden- niet uitdroogt en dat maakt het heel geschikt voor de aspergeteelt.

Wij zijn dol op de smaakvolle asperges van Simon en Titus, ook als die niet zo mooi uitvallen. Het zou zonde zijn die minder fotogenieke asperges niet te (ver)kopen. Die kunnen toch in de soep, of in de risotto? Daar doet de smaak ertoe, en niet de looks. Proef maar.

Eet smakelijk,

Het team van de Krat