De krat van week 26 - Aubergine

Volgens onze steun en toeverlaat De Dikke Van Dam -het magnum opus van de helaas overleden culinair journalist Johannes van Dam- is de aubergine een wereldreiziger. De vrucht uit de nachtschadefamilie, waaronder ook tomaten, pepers en aardappelen vallen, reisde van India naar Perzië. De Moren brachten de aubergine naar Spanje, waar die berenjena werd genoemd, de Fransen bogen het om naar aubergine, de naam die wij nog steeds gebruiken.

Niet iedereen houdt van aubergine, maar ervaring leert dat de vrucht dan ooit ongaar is gegeten; dan blijft ‘ie rubberachtig bitter. Goed garen dus!

Waarschijnlijk kennen jullie allemaal baba ganoush, de populaire groentedip. Een mengsel van gegaarde aubergine met tahin, citroen, knoflook en peterselie. Voor week 26 bedachten wij een variant die -al zeggen we het zelf- verrassend lekker uitpakte. De truc zit ‘m in het boterzacht roosteren van de aubergine in de oven. De gerookte paprika waarmee je de aubergine bestrooit is de kers op de taart, maar ook met gewoon paprikapoeder wordt de dip heerlijk. De balsamico geeft ‘m wat extra diepte.

Één van onze gemakskratten proberen?


Bekijk onze kratten