Skip to main content

De Krat van week 26 - Nieuw-Zeelandse spinazie

Koken kan verwarrend zijn. Zo spraken wij met Wendy Cuperus, chef van de inpakploeg, over Thaise basilicum. ‘Die kunnen jullie niet gebruiken, toch?’ zei zij. ‘Die komt uit Thailand!’

Gelukkig wordt deze pittige variant van basilicum (heerlijk anijsachtig, gecombineerd met munt) tegenwoordig gewoon in Nederland geteeld.

Dezelfde verwarring bestaat over de Nieuw-Zeelandse spinazie die je deze week in je krat vindt. Die komt gelukkig niet -meer- uit Nieuw-Zeeland. Het is een variant van ijskruid, dat van origine op het zuidelijk halfrond groeide. Wij leerden het kennen -zo zegt men- doordat de plant werd opgepikt door de bemanning van James Cook. Toen de matrozen met hevige scheurbuik in Nieuw-Zeeland aan land gingen aten ze de eerste de beste groente voorhanden. De scheurbuik verdween als sneeuw voor de zon! Dit was het ijskruid, dat qua vorm inderdaad doet denken aan onze spinazie.

Allebei even gezond trouwens.

Eet smakelijk,

Het team van de Krat