De Krat van week 27 - Paneer
De vegetariërs onder onze klanten krijgen wel vaker paneer in hun krat, maar voor anderen behoeft deze kaas misschien enige introductie. Je kunt hem zijn tegengekomen in Indiase gerechten zoals saag paneer bijvoorbeeld: spinazie met paneer.
De kaas (panir betekent kaas) wordt van koemelk gemaakt, waar een zuur aan wordt toegevoegd, azijn of citroensap. Doordat er geen dierlijk stremsel wordt gebruikt bij het maken van de kaas is die goed geschikt voor vegetariërs. Stremsel is een enzym dat je vindt in de maag van kalveren, en is een bijproduct van de slacht, vandaar!
Paneer blijft stevig als je hem bakt en is zodoende goed te gebruiken in roerbakgerechten of curries.
Doordat de structuur stevig blijft is het ook een goede vleesvervanger.
Als u in bent voor een experiment is het leuk om zelf paneer te maken: alles dat je nodig hebt is volle melk, citroensap en kaasdoek.
Onze paneer maakten we niet zelf, maar haalden we van biologische kaasboerderij Kleinlangeveldslo.
Ook heel lekker!
Eet smakelijk,
Het team van de Krat
P.S. Klik hier voor ons favoriete paneer recept