De Krat van week 28 - Paprika avjar

De paprika’s zijn nu zo smaakvol en goedkoop dat we u graag een klusje aan de hand doen waarvoor u uzelf over een paar maanden hartelijk bedankt. Maak ajvar.

Ajvar is een soort tapenade/saus die wij leerden kennen van een vriendin met Macedonië als moederland. Overal op de Balkanlanden maken ze dit heerlijke gerecht, in verschillende varianten. In Macedonië wordt ajvar gemaakt van geroosterde paprika’s, aubergine, knoflook, olie en azijn. Tegenwoordig maakt de fabriek het ook maar daar halen de meeste koks hun neus voor op. Échte ajvar maak je met de hand: alleen zo kun je de onderdelen van de paprika verwijderen die de saus bitter maken: de zaadlijsten en zaadjes. Zoek op het web naar een recept, het is niet moeilijk! Maak ajvar in grote hoeveelheid en bewaar die in glazen potten tot de herfst door de straten giert. Wanneer je dan zo’n pot opent is het meteen weer zomer.

Lekker op flatbread, komkommer, in de soep, pastasaus et cetera.

Eet smakelijk,

Het team van de Krat