De Krat van week 29 - Griekse Themaweek

Pak de olijven, vul de glazen met ijskoude ouzo en sla voor ons part een bord stuk: het is Griekse week bij de Krat.

We moeten bekennen dat we de Griekse keuken lang hebben gemeden. We associeerden die met verbrande vleesspiesen en gortdroge rijst, maar dat was dus voordat we de eilanden zelf bezochten, en onszelf elke dag trakteerden op de malste inktvis, verste sardines en rijpe tomaten die zelfs smaakten zonder enige toevoeging.

Ook een trouvaille vonden wij kritharaki, een Griekse pastasoort die lijkt op rijst, maar dan iets smeuïger. In de winkel hier wordt die ook verkocht onder de naam orzo, of riso.

Tot slot nog een woord over moussaka. Een klassieker, het Griekse idee van comfort food. Voor de gehaaste westerlingen die wij zijn een uitdaging, want aubergine heeft tijd nodig om echt bevredigend gaar te worden (niets erger dan halfgare aubergine) en hoe langer in de oven hoe meer de smaken op elkaar kunnen inwerken. We hebben een short cut bedacht, maar: heb je de tijd, neem die dan!

Één van onze Gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten