De Krat van week 31 - Kokkels of geen Kokkels

We willen al een tijdje koken met kokkels, maar door het warme weer is het maar de vraag of dat gaat lukken. De vangst van kokkels is behoorlijk streng geregeld.
Dit uiteraard ter bescherming van de soort: de kokkelstand wisselt sterk en behalve dat de kokkel dient als voedingsbron voor de mens wordt de kokkel ook door veel andere dieren gegeten: er wordt dus streng in de gaten gehouden hoe, door wie en hoeveel er gevangen mag worden.
Op de Wadden gebeurt het kokkels vangen zelfs nog met de hand: geen werk voor pieperds, de vissers staan daar tot hun liezen in het water.

Enfin, door de hoge temperaturen kan het zijn dat de kokkels al ‘melken’: als ze vruchtbaar zijn scheiden ze een melkachtige substantie af.
Ze zijn dan niet zo lekker én dan moeten we ze natuurlijk juist laten liggen zodat ze zich voort kunnen planten. Mocht dat het geval zijn vindt u mosselen als alternatief. Ook lekker!

Eet smakelijk,

Het team van de Krat