Skip to main content

De Krat van week 32 - Soupe au pistou

‘Laten we minestronesoep maken,’ riep een van de Kratchefs. ‘Daar kun je elke groente in kwijt.’ Goed idee in deze tijden van overvloedige oogst. ‘Nee!’, zei de ander. ‘Soupe au pistou! Dat maakte mijn gootmoeder altijd.’ Ook goed. De Italiaanse en Franse versie van deze maaltijdsoep verschillen niet veel. Altijd bevat ze aardappel en pasta, sperziebonen en tomaat, meestal courgette. Dan begint het variëren naar smaak, of naar de inhoud van je groentela natuurlijk. De saus voor náást de soupe blijkt een twistpunt. Volgens de een is pistou knoflook, basilicum en olijfolie. Extra vergine, dat spreekt. Volgens de ander kan pistou niet zonder kaas. Op internet zijn er net zo veel kaasloze als kaashoudende versies, maar de professionals zijn streng: Escoffier zweert bij de uitgeklede versie. Elizabeth David noemt de soupe zelf pistou, en maakt een aïllade van genoemde ingrediënten, ook zónder kaas dus. Wij zeggen: kijk maar wat u lekkerder vindt.

Eet smakelijk,

Het team van de Krat