De Krat van week 34 - Zomerpostelein

Afgelopen week leerden we een nieuw woord bij de Krat: archeofyt. Het is een aanduiding voor planten die voor 1492 al in Europa groeiden, en een samentrekking van het Griekse archeios (oud) en phytón (plant). Dit leerde een bescheiden studie naar de eigenaardigheden van zomerpostelein, wat overigens geen familie is van de winterpostelein, maar dat laten we voor wat het is.

Het jaartal 1492 is niet toevallig gekozen. Vanaf dat moment brachten de ontdekkingsreizigers allerlei exotische vruchten en groenten mee. Die heten dan natuurlijk neofyt, maar goed, we zijn hier niet met een cursus woordenschat bezig.

Zomerpostelein heeft een beetje vettig blad en in de smaak een zuurtje. Lekker als je het roerbakt en in een salade als blad. Haarlemmerolie voor allerlei kwalen: diarree, insectenbeten, slapeloosheid en kwade geesten. Vooral dat laatste lijkt ons reuze praktisch. De meeste van deze informatie betrokken wij trouwens van de website van het onvolprezen Mergenmetz: serieuze én genereuze moestuiniers die een schat aan groenteninformatie delen. Voor nieuwsgierige lekkerbekken een aanrader!

Volgende week is de zomerpostelein te vinden in een heerlijke salade met witlof, dienend als een verfrissende salade naast een broccolitaart.

Een krat proberen? Bestel onze kratten hier