De Krat van week 35 - Ikan pepesan
Ooit volgden wij een workshop Balinees koken in de openluchtkeuken van ons Balinese hotel. We hadden al dagen onze vingers opgegeten bij alle frisse, aromatische en krakendverse gerechten, of we nou in warungs aten of bakso slurpten op de stoep. Dat wilden we thuis ook.
Zwetend boven onze vijzel kregen we diep respect voor alle Indische koks. Geen wonder dat alles zo smáákte, we vijzelden ons een ongeluk op alle galanga, djahe, laos, chili’s en serehstengels. Hoogtepunt van de workshop was de ikan pepesan; vis (ikan) geroosterd in bananenblad (pepesan). Bám, wat een topgerecht.
Het vijzelen heeft Bartje Boemboe voor u gedaan: hun boemboe (kruidenmengsel) doet wonderen voor uw vis of tempeh. Mocht u een toko in de buurt hebben: vraag naar bananenblad en pak de vis of tempeh hierin. Uw eten ziet er stante pede professioneel uit. Zonder wordt de ikan/tempeh pepesan trouwens ook lekker.