Skip to main content

De Krat van week 35 - Tahin

Zelfs als je elke dag praat over ingrediënten en smaakcombinaties probeert zoals wij, valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Een beproefd recept als bolognesesaus smaakt elke keer anders, afhankelijk van het weer, de keuze voor de tomaten en de wijn en het geduld dat je erin stopt. Een potje reizen wil altijd helpen als het gaat om nieuwe smaakcombinaties. Zo ontdekten we peer met pecorino in Italië en de springerige verliefdheid van koriander op munt in Vietnam.

Yotam Ottolenghi danken we voor veel dingen, maar bovenal voor zijn recepten die ons tijdelijk verslaafd maakten aan tahin (Arabisch) of techina (Hebreeuws). Sesampasta (Nederlands) is de magische smaakmaker voor oa. zelfgemaakte humus en babaganoush. Tahin is wel een gevalletje hard-to-get: als de pasta enige tijd staat komt de olie boven drijven en moet je serieus mengwerk verrichten om de substantie weer vloeibaar te krijgen. Maar dan… Je proeft noten, sesam uiteraard, umami door het roosteren van de zaadjes, iets fris van de citroen, iets pittigs. Nou ja, aan de slag maar: deze week een knaller van een tahindressing bij de linzenbowl. Waar de romige pasta’s en de chili’s trouwens niet voor onderdoen.

Een krat proberen? Bekijk hier onze kratten