De Krat van week 36 - Salade niçoise

Het cliché wil dat Franse auto’s roesten en Franse aannemers slordig werk leveren, maar oorspronkelijk is ‘de Franse slag’ een ruiterterm. De Franse slag stond voor een zweepslag met een lange zweep, waardoor de slag zwierig was.

En dat is misschien toch beter van toepassing op de Fransen dan het imago van broddelwerk en comme çi, comme ça. Want elegant is hun kleding (zwart, wit, donkerblauw; altijd goed), zwierig hun muziek, en serieus hun belangstelling voor cultuur. ‘Lees en herontdek het essentiële’, zei president Macron aan het begin van de eerste coronalockdown. Kom daar maar eens om in Nieuwspoort.

Enfin, ook in hun eetcultuur zijn de Fransen zwierig: sauzen en consommés, stoofpotten en piperades: de Franse keuken is de culinaire bakermat van Europa.

Een zomerse klassieker is de salade niçoise, die je in alle mogelijke varianten tegenkomt aan de mediterrane kust. De salade bestaat bijna altijd uit sperziebonen, tomaat, ui, ei, en tonijn. Deze samenstelling kan naar hartenlust worden uitgebreid met ansjovis, olijven, artisjokharten, kappertjes, en aangevuld met aardappel of bonen.

Schenk bij deze Kratvariant een zwierig stuivende rosé, dan dineer je echt van olala.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten