De Krat van week 37 - Midden-Oosterse week

Het is Midden-Oosterse week bij de Krat! Misschien een wat oneerbiedige naam voor drie maaltijden. Want het Midden Oosten is ten slotte een kakelbonte verzameling landen, die net zoveel van elkaar verschillen als ze gemeen hebben. Egypte, Jemen, Israël, Syrië, Kazachstan, en dat zijn er nog maar een paar. Maar overeenkomsten in hun keuken hebben ze wel.

Niets ten nadele van Ottolenghi, maar het was grande dame Claudia Roden die de Midden- Oosterse keuken in Europa introduceerde. Ze groeide op in Egypte, woonde even in Parijs en deed de kunstacademie in Londen. Zoals veel kosmopolieten had ze heimwee. Ze verafschuwde het Engelse eten en verlangde naar de dinertjes bij haar grootouders in Caïro. Een studie naar haar geboortekeuken leidde in 1968 (!) tot het inmiddels wereldberoemde ‘A book of Middle Eastern Food’. In dit boek introduceerde Roden de even exotische als gezonde gerechten van het Midden-Oosten. Dit was het begin van tientallen boeken, televisieprogramma’s en even zovele prijzen. Dus denk bij de gepofte aubergine van deze week, de tahindressing en de sprankelende sumak op de tomatensalade even aan Claudia, en zeg dankjewel.

Één van onze gemakskratten proberen?

Bekijk onze kratten