De Krat van week 37 - Verveine

De eerste keer dat wij verveine proefden was in het onvolprezen restaurant De Kas. Dat was toen net open en meteen razend populair. Een restaurant dat voornamelijk groenten serveerde, ook nog in de eigen tuin en kas (!) geteeld, was toen, in 2001, nog een witte raaf in de horeca.
Enfin, van de verveine, ook wel citroenverbena in goed Nederlands, maakten ze thee in de Kas. Een hele delicate, geruststellende thee. Met een zweem van citroen, zoals de naam al zegt, maar met nog iets feeërieks in de smaak, een flinter munt gemengd met druppels zomerfruit.
Gedroogde verveine staat sinds die thee standaard in onze keukenkast, maar onze oorspronkelijke verrukking kwam weer helemaal boven toen boerin Karin Tromp deze dagen kisten vol verveine binnendroeg in onze keuken. Wat een geur! Wat een frisgroen enthousiasme!

Karin Tromp is een nieuwbakken boerin: sinds 2019 teelt ze citroenverbena, palmkool en meer in Flevoland. Meer over Karins bedrijf in onze blog. Meer over verveine in de recepten van onze Kratten.

PS. Wikkel verveine in en natte theedoek en leg in de groentela, of in natte velletjes keukenrol en dan in een zakje in de groentenla. Dan blijft ze heel lang vers!

Een krat proberen? Bekijk hier onze Kratten.