De Krat van week 38 - Gochujangsaus van The Bab in Amsterdam Oost

Beste Krat-Chef,

Onze Frederique heeft een nieuwe liefde en hij heet gochujang. Dagelijks roemt ze zijn eigenschappen. ‘Ze mogen me er echt voor wakker maken. Iedere dag!’ Ze vond hem in Amsterdam-Oost, in restaurant The Bab, waar ze doen in Fresh Korean Food.

Bab betekent zowel rijst als maaltijd. Het belangrijkste gerecht dat Sunny Kim en Junghun Pyo in The Bab serveren is dan ook bibimbap: een kom rijst, aangevuld met groenten en eventueel tofu of vlees. De groenten variëren, in Korea zijn zeewier, paddenstoelen en komkommer favoriet. En altijd -niet vergeten- wordt de kom afgetopt met een (gebakken) eitje.

Het belangrijkste van de bibimbap is echter: de saus! Dat is waar Frederique haar hart aan heeft verpand. ‘Ohh, die gochujang, ik kan dit elke dag eten.’ Gochujang is een saus van chilipepers, gefermenteerde sojabonen en rijst, uit z’n smaakpalet barstend van de umami.

Het recept voor deze bibimbap maakten wij zelf, want dat van The Bab is natuurlijk geheim. Maar de gochujang-saus is geheel authentiek. Sunny en Junghun maakten een ketel speciaal voor de Krat! U valt er ook voor, we weten het zeker.

Eet smakelijk!