Skip to main content

De Krat van week 39 Hangpaalmosselen

Beste Krat-chef,

Nederlanders houden van grote, romige mosselen. De Zeeuwse schelpen komen in vijf maten, van ‘extra’ tot ‘goudmerk’; dan heb je de echte knoeperds te pakken.

De kleine mosseltjes die je in Frankrijk eet – en die wij stiekem nóg lekkerder vinden- heten moules de bouchot, hangpaalmosselen. Het is dezelfde soort, maar ze worden anders geteeld dan in Nederland. De meeste groeien voor de kust van Normandië, waar de verschillen tussen hoog- en laag water enorm zijn. Doordat de mosselen niet constant onder water staan, groeien ze trager. Dat heeft gevolg voor de smaak: moules de bouchot zijn misschien kleiner, maar ook geconcentreerder van smaak, ziltiger.

De volksmond wil dat je mosselen alleen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit, maar dat geldt niet meer. Die ezelsbrug komt uit de tijd dat mosselen nog ongekoeld werden vervoerd. Nu zijn er mosselen van juli tot april. Deze week met venkel en tomaat.

Eet smakelijk!

Het Team van de Krat