De Krat van week 41 - Chimichurri
Chimichurri, een van oorsprong Argentijnse saus, is een condiment. Condimenten zijn de achtergrondzangeressen van de keuken: ze zijn bedoeld om iets anders nóg beter tot zijn recht te laten komen. Mayonaise bij friet, picallily bij een boerenkoolstamppot, béarnaisesaus bij entrecôte. Allemaal condimenten.
Deze week maken jullie chimichurri, met de klemtoon op chi en ri, zo hoorden we bij een Zuid-Amerikaanse collega van Jamie Oliver. Een saus op basis van azijn, olie en verse kruiden zoals oregano en peterselie. Knoflook mag niet ontbreken, net zo min als peper. Een heerlijke saus om gerechten extra pit te geven. Argentinië en Uruguay claimen de chimichurri, maar over de hele wereld eten we zulke zoetzure kruidensauzen. Denk aan salsa verde, of chermoula. De chimichurri werd gebruikt om het beroemde Argentijnse rundvlees te vergezellen, maar is ook lekker bij vegetarische burgers, of door pasta met gegrilde groenten en bij geroosterde bloemkoolsteak. Varieer vooral met de verse kruiden: deze saus leent zich er voor om aan te passen aan je eigen smaak.
Een Krat proberen? Bekijk hier onze Kratten.