De Krat van week 41 - Soffritto, Sofritto of toch Refogado

Beste Krat-chef,

Waren we toch even in verwarring, in de proefkeuken van de Krat. We wilden soffritto maken. Klinkt goed, smaakt lekker, maar wat ging er eigenlijk in? Daar verschilden de meningen nogal over. ‘Ui, knoflook, wortel’ zei de een. ‘Nooit wortel!’ schrok de ander.

Wel of geen tomaat, of bleekselderij? Opeens twijfelden we aan alles.

Onderzoek loste de problemen niet echt op. In Spanje maken ze sofrito, in Italië verdubbelen ze de f en de t, in Portugal heet de saus refogado. De een gebruikt wel bleekselderij, de ander is ertegen. Uiteindelijk kozen we voor de vegakratten een molto semplice versie van ui en knoflook. De truc: eerst de ui wat stoven in vocht; zo karamelliseert de ui niet, maar wordt wel heerlijk zoet.

Voor de saus met venkelworst voegden we wat venkel toe. We zijn aan het koken hè, variëren mag.

Eet smakelijk!

Het team van de Krat